3. Els locals comercials, estan obligats a pagar les despeses de comunitat?

D’entrada s’hauria d’estar a allò estipulat als estatus de la comunitat de propietaris on hauria de figurar tots els acords sobre despeses, reparacions, quotes de participació, etc., així com també les obligacions dels baixos comercials en la comunitat.

Un local està obligat a pagar les despeses de comunitat, d’acord amb l’establert en l’article 9.1.i) de la Llei de Propietat Horitzontal, referit a les obligacions dels propietaris: “Contribuir, conformement a la quota de participació fixada en el títol o a allò especialment establert, a les despeses generals per a l’adequat sosteniment de l’immoble, els seus serveis, càrregues i responsabilitats que no siguin susceptibles d’individualització”.

Per això, correspon a cadascun dels propietaris de la finca el pagament de totes les despeses per aconseguir l’adequat manteniment de l’immoble. Segons aquesta norma, encara que els baixos comercials no facin ús de les escales, ascensors, neteja, etc., hauran de pagar la seva quota corresponent.

El mateix es disposa al Codi Civil per a les comunitats de propietaris radicades a Catalunya.

Però podem trobar-nos amb una excepció, que figuri als estatuts o per acord unànime de la junta de propietaris. Aquesta circumstància pot donar-se especialment en aquells locals comercials amb accés independent des del carrer.  En aquests casos poden estar exempts de pagar algunes despeses (llum de l’escala, ascensor, neteja).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s